Kapanış Bülteni 2015

DOMOTEX Turkey (25-28 Mayıs 2015)

DOMOTEX Turkey, halının merkezinde uluslararası bir platform sundu

Makine halısı üretiminin merkezi konumundaki Gaziantep’te düzenlenen DOMOTEX Turkey fuarı, Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAIB) ve Gaziantep Halıcılar Odası’nın (GHO)desteği ile 25-28 Mayıs tarihleri arasında sektörün liderlerini bir araya getirdi. 22.025 m2 alanda 198 firmanın ürünlerini sergilediği fuar, bu yıl artan uluslararası katılımcı sayısıyla da dikkat çekti: Bangladeş, Belçika, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İran, Ürdün, Suudi Arabistan, Sri Lanka ve Özbekistan’dan toplam 33 yabancı firma yeni pazarlara ulaşmak için DOMOTEX Turkey’e katılım gösterdi.

Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel fuara ilişkin görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “Sektörün öncü firmalarının katılımıyla gerçekleşen DOMOTEX Turkey, Türkiye’nin makine halısı üretimindeki gücünü bir kez daha gözler önüne serdi. Ayrıca, bu yıl artan uluslararası katılımcı ve ziyaretçi sayısıyla, Avrasya bölgesi için uluslararası bir platform olma yolundaki başarısını da kanıtlamış oldu. Katılımcıların eşsiz tasarımlarını ve en son teknoloji ile üretilmiş yeni koleksiyonlarını sergiledikleri fuarı, başta Ortadoğu’dan olmak üzere çeşitli hedef ülkelerden toplam 8.734 kişi ziyaret etti.”

Binlerce Çeşit Tasarım Bir Arada

Lider üreticilerin yeni koleksiyonlarını sergilediği DOMOTEX Turkey’de en dikkat çeken ürünlerden biri ise nano-teknoloji ile kendi kendini temizleyen halılar oldu. Lüks otomobillerdeki cam teknolojisinin halı üretimine uygulandığı nano-teknolojik halıların üzerine dökülen sıvıları geçirmemesi uygulamalı olarak fuar ziyaretçilerine sunuldu.

Atlas Halı Genel Müdürü Dr. Meriç Bebitoğlu nano teknolojiyi şu sözlerle açıkladı: “Bu sene fuarda Atlas Halı olarak 2013’te piyasaya sürdüğümüz nano halı buluşumuzun sıcak lekelere karşı daha dirençli olan yeni formülünü sunduk. Bir dünya buluşu yapmış olmaktan dolayı mutluyuz. Artık piyasada da gayet iyi bilindiği üzere nano-halı ışıktan ve evin aydınlatmasından aldığı enerji ile sürekli olarak kendi kendisini temizliyor. Bu yıl fuarda, bu buluşumuzu yenilenen formülü ile tüketicilerle buluşturmaktan gayet memnunuz.”

Fuarda tüketici yönelimlerine göre farklılaşan tasarımlar da dikkat çekti. Yün, ipek, kaşmir, bambu lifi, polyester gibi farklı malzemeden yapılmış halılar modern veya klasik binlerce çeşit tasarımla fuar ziyaretçileriyle buluştu.

Öte yandan, fuarda halı üretimine yönelik çeşitli makine teknolojileri de sergilendi. Ürünler, robotik makinelerle yenilenen sektörün teknolojik üstünlüğünü gözler önüne serdi.

Termo fiksaj ve boyama proseslerinde dünya liderlerinden biri olan SUPERBA firması Bölge Satış Müdürü Patrick Rieth, “DOMOTEX Turkey bizim için oldukça iyi bir fuar. Gaziantep’te gerçekleşiyor olmasının ise çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum çünkü birçok halı üreticisi burada bulunuyor. Şimdiye kadar fuar bizim için oldukça etkili geçti. İyi iş bağlantıları gerçekleştirdik. 2016’da hayata geçecek birçok proje ortaya çıktı. Tüm bunların neticesinde, fuar bizim için oldukça olumlu geçti,” diye belirtti. Geçen yıldan farklı bir diğer gelişme ise bu yıl fuarda sergilenen ürün gruplarının çeşitlenmesi oldu. Bu yıl makine yapımı halıların yanı sıra; el-dokuma halıları, kilim, tekstil yer döşemeleri, elastik yer döşemeleri, laminant, ahşap ve parkeler de fuar boyunca sergilendi.

Fatih TR Carpet Firma Sahibi Hamit Akçay, Gaziantep’te ilk kez katıldıkları DOMOTEX Turkey fuarına ilişkin memnuniyetini şu sözlerle ifade etti: “Fatih Halı olarak el dokuması halı satıyoruz. Gaziantep’teki DOMOTEX fuarına ise ilk defa katılıyoruz ve fuara ilişkin ilk izlenimimiz oldukça olumlu. Fuarda ziyaretçilerin ürünlerimize gösterdiği ilgiden çok memnun kaldık. Dolayısıyla, faydalı ve başarılı bir fuar geçirdiğimizi düşünüyoruz .”

Işık Ahşap Kurumsal Pazarlama Müdürü Hürol Kıynak ise fuara ilişkin izlenimlerini şu sözlerle dile getirdi: “Işık Ahşap olarak 30 yıldır orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren bir firmayız. Firmamız 50 ülkeye ihracat yapan Türkiye’nin ilk 500’ünde olan firmalardan birisidir. DOMOTEX Turkey fuarına ise bu yıl ilk kez katılıyoruz. 4 günü değerlendirdiğimde fuardan istediğimizi elde ettiğimizi düşünüyorum. Fuar, gerek yurt içi gerekse yurt dışı yeni müşteriler bulma potansiyeli açısından oldukça başarılı geçti.”

Firmalara mevcut iş hacimlerini geliştirmeleri için önemli bir fırsat sunan fuar, alanında Avrasya’nın lider ticaret fuarı olma pozisyonunu pekiştiren güçlü bir performans ortaya koydu. Katılımcıların büyük çoğunluğu, önümüzdeki yıl fuarda yeniden yer almak istediklerini ifade etti.

Katılımcılardan Görüşler:

Merinos Ticaret Müdürü Altuğ Göller: “Sektördeki 25 yıldan fazla tecrübemizle, Dinarsu, Padişah, İmparator ve Efsane markalarımızla DOMOTEX Turkey fuarındaki yerimizi aldık. Fuara katılımı oldukça iyi bulduk. Değişik ülkelerden yerli ve yabancı satın almacılar firmamızı ziyaret ettiler. Bu fuar ile istediğimiz hedeflere ulaşma yolunda yeni bir adım atmış oluyoruz. Seneye de bu fuarda yerimizi alacağımızı şimdiden söyleyebiliriz.”

Mc Three Carpets Genel Müdürü Stefaan Duchi. „25 yılı aşkın bir süredir makine halısı sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Başlarda Batı Avrupa pazarına odaklanmıştık. Şimdi, özellikle son yıllarda küresel pazarlarda da işimizi genişletmeyi gerçekten istiyoruz. İşte bu yüzden Sofiteks firması ile işbirliği yapıyoruz ve bu yıl ikinci defa DOMOTEX Turkey fuarında aktif olarak yer alıyoruz. Fuar bize, Orta Doğu ve Türkiye pazarında aktivitelerimizi genişletmek için güzel fırsatlar sunuyor.“

Kaplan Kardeşler Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan: “Biz Kaplan Kardeşler olarak 30 yıllık bir firmayız. 1200 çalışanımızla Gaziantep Sanayi Bölgesi’nde üretim yapmaktayız. Şu anda kapasite olarak Türkiye’de ikinci büyüklükteyiz ve Türkiye ihracat sıralamasında da ikinciyiz. DOMOTEX Turkey’nin bu yıl Gaziantep’te ikincisini düzenlemekteyiz. 8 yıldan beri Gaziantep’te fuar yapıyorduk ancak 2 yıldır bu fuarı DOMOTEX markası adı altında gerçekleştiriyoruz. DOMOTEX markası ile fuar ayrı bir prestij kazandı.”

Royal Halı Genel Müdür Yardımcısı Emre Özkaya: "Biz Royal Halı olarak 10 yıldır, Pierre Cardin markası ile de 7 yıldır sektörde faaliyet gösteriyoruz. DOMOTEX Turkey fuarına 2 yıldır katılıyoruz. Geçen yıla oranla ziyaretçi sayısında ciddi bir artışımız oldu. Dolayısıyla, fuarın gidişatından ve Deutsche Messe’nin gerçekleştirdiği organizasyondan çok memnunuz. Gayet başarılı bir fuar olduğuna inanıyoruz.”

Karar Halı

DOMOTEX Turkey 2017

Fuardan alacağınız verimi arttırmanız için yapmanız gerekenler

Ferd Schmetz-Ateks

Katılımcılar için Faydaları

DOMOTEX TURKEY 2018'e Neden Katılmalısınız?